Over een terugtredende overheid en het ontbreken van nieuwe impulsen….

Reactie van het Duurzaamheidsplatform Heumen op het Milieubeleidsplan 2012 van de Gemeente Heumen 

Als het Duurzaamheidsplatform Heumen zijn we gevraagd onze visie te geven op het Milieubeleidsplan van de Gemeente Heumen. Na bestudering van het plan en een gesprek met de makers van het plan (Walter van Doesum en Els Rademakers) kwamen we tot de volgende constateringen en conclusies. 

–         Het plan is weinig concreet. Er worden geen concrete doelstellingen gesteld, die getoetst kunnen worden. Daardoor lijkt het ons waarschijnlijk dat er weinig terecht komt van geplande activiteiten. Uit navraag blijkt echter dat er ook gewerkt wordt aan jaarlijkse milieu-uitvoeringsplannen waarin concrete doelen gesteld zullen worden. Het jaarlijks milieu-uitvoeringsplan voor 2012 zal over enkel weken beschikbaar zijn.

 –         De activiteiten die worden ondernomen op het terrein van milieu zijn veelal activiteiten die al jaren lopen, zoals het scheiden van afval. Het Duurzaamheidsplatform betreurt het dan ook dat er geen nieuwe activiteiten (afgezien van het plaatsen van zonnepanelen op de Gemeentewerf) worden ondernomen. Uit het gesprek met de makers van het plan blijkt dat zij hiermee ook worstelen, hoewel ze ook benadrukken dat het past in het concept van een terugtredende overheid. Door samenwerking te zoeken met de burger, wil de gemeente de burger bereiken. Het plan is om een groene denktank op te richten, het beleid te ‘kantelen’ en de samenleving erbij te betrekken. Een groene denktank is zeker een goed initiatief volgens ons, maar het moet niet zo zijn dat een groene denktank komt in plaats van een verantwoordelijk beleid vanuit de gemeentelijke organisatie.

 –         Het budget voor milieu is wel erg klein (20.000 euro), voor een gemeente als Heumen, zo zijn we als Duurzaamheidsplatform van mening. Jammer dat er zo weinig prioriteit wordt gegeven aan milieuinitiatieven. Er is een duurzaamheidsparaaf ingesteld in de gemeente, die volgens ons, op deze manier dus weinig inhoud heeft.

 –         De activiteiten die worden ondernomen zijn erg gericht op de gemeentelijke organisatie zelf. De makers geven hiervoor de verklaring dat de gemeente zelf het goede voorbeeld wil geven. Als Duurzaamheidsplatform vragen we ons af waaruit de rol van een gemeente bestaat gezien de inrichting van de samenleving, als zij zich geheel naar binnen keert? Er wordt gesproken over de verantwoordelijkheid van de burger, maar een gemeente heeft veel middelen tot haar beschikking om burgers voor te lichten en te stimuleren. Waarom die middelen niet benutten?

 –         Als Duurzaamheidsplatform hebben we aandacht voor de 3 P’s vanuit de duurzaamheidsgedachte. Wij vinden het dan ook jammer dat het Milieubeleidsplan zich slechts beperkt tot alleen de P van Planet. Naar onze mening zouden de aandachtsgebieden People en Profit ook in het beleid van de gemeente verankert moeten worden.

 Als Duurzaamheidsplatform zouden we graag zien dat de gemeente creatief omgaat met de duurzaamheidsgedachte en ook binnen het Milieubeleidsplan uitwerking had gegeven aan ideeen om duurzaam produceren en duurzaam leven te stimuleren. Duurzaamheid hoeft niet alleen geld te kosten, door duurzaam te produceren creeer je juist meerwaarde die geld oplevert, mits mensen duurzaamheid prefereren boven vervuilende of mensontwaardige productiemethoden.

Dus als Duurzaamheidsplatform vinden we het jammer dat de gemeente Heumen een terugtredend beleid voert en de burger de eerste stap laat doen. Juist door voorlichting, subsidies en positieve incentives kan een gemeente veel bereiken en zorgen dat mensen een duurzame samenleving nastreven.

 

 José Vink, Nederasselt, 28 juni 2012

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s