Reactie op ‘Brief aan de Staat’

Naar aanleiding van een artikel  in het wekelijkse: “Duurzaamnieuws” (nummer260) van Insnet, waar iedereen zich gratis op kan abonneren, was het een zeer goede beleving om de “Brief aan de Staat” van Urgenda te lezen, Urgenda  probeert iedereen in Nederland die voor het milieu en speciaal voor duurzaamheid werkt samen te laten werken en neemt daarbij zelf het voortouw. Het is een pittige brief, met 8 (A4) juridische taal, maar voor de doorbijters onder ons die het gaan lezen wacht een beloning in de vorm van kennis én energie om hier aan mee te gaan werken! Mijn reactie op de “Brief aan de Staat”, die ik naar Urgenda stuurde  is hieronder te lezen:                                             

“Wat was het een goede beleving om in het wekelijkse “Duurzaamnieuws” van Insnet, de “Brief aan de Staat” van Urgenda te lezen en die met hart en ziel te kunnen onderschrijven, waarna ik hem nog verschillende dagen opnieuw las om hem steeds beter te kunnen bevatten, want daar staat wat in … Enerzijdshoop ik dat Urgenda niet té hoog heeft ingezet met de 40 procents-eis (schriftelijke toezegging van 40% emissiereductie in 2020) waardoor er alleen maar een rechtszaak van kan komen, denk ik, anderzijds begrijp ik dat je heel hoog moet inzetten om hoog te kunnen komen.

Gelukkig is hier in Nederland Urgenda opgericht om duurzaamheid te versnellen en te verbreden want dat is hard nodig. De taaiheid van de afgelopen regeringen in hun voortdurende verzet om de broodnodige voorzieningen op het gebied van duurzaamheid te realiseren, hebben me verbaasd en gefrustreerd, maar gelukkig nog niet de mond gesnoerd. Lester Brown, de invloedrijke denker en milieudeskundige zei deze week in een interview in de Gelderlander dat hij verbaasd was toen hij hoorde dat Nederland in 2020 met 16% hernieuwbare energie wil werken, terwijl Denemarken nu al 20% van zijn energie uit wind haalt. Over Nederland zei hij: “Het land dat de windmolen als nationaal symbool heeft, moet beter kunnen!” Zijn boek: “Volle planeet lege borden – de nieuwe geopolitiek van voedselschaarste -” is deze week in het Nederlands verschenen.

Ik hoop wel dat wij, strijders voor duurzaamheid, door ons nu zo sterk op Nederland te richten, ook nog helder blijven zien – inzien en uitspreken – dat de grens die om ons land heen ligt, op het gebied van duurzaamheid, maar een fictieve grens is. Ik denk hier bijvoorbeeld aan de onvoorstelbare snelle groei van de wereldbevolking, die in ons land door vergrijzing niet zo actueel is, maar gezien vanuit het totaal van de wereldbevolking dat wel zeker is. Om een voorbeeld te noemen: het duurde 250.000 jaar voordat er 1 miljard mensen op onze planeet woonden en dat is nog maar ongeveer twee eeuwen geleden. Deze laatste twee eeuwen groeiden we in een steeds hoger wordend tempo van 1 miljard naar 7 miljard mensen, en over het laatste miljard gemeten, deden we maar 12 jaar!  Het valt me steeds weer op dat de feiten en verwachtingen over de toekomst wat betreft de bevolkingstoename van de wereldbevolking bij vele aardbewoners (ook in ons land) nog steeds niet of nauwelijks bekend zijn, evenmin als de  gevolgen hiervan, zoals steeds schaarser wordende grondstoffen en steeds hoger wordende voedselprijzen. Omdat mijn algemene ervaring is dat mensen, overal ter wereld, aan hun kinderen het allerbeste willen geven, vind ik dat we allen, zoveel als binnen ons vermogen ligt, op wereldschaal moeten meewerken aan de bewustwording van deze feiten. Met de mogelijkheden van de moderne media is dat voor ons niet zo moeilijk, lijkt me. Wie bewust is kan een keuze maken. Als je iets niet weet kun je het niet veranderen. “

Diny Siebers

 

Dit bericht werd geplaatst in diny siebers en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s