Schaliegaswinning in Nederland???

Er wordt de laatste tijd door voor en tegenstanders vaak gesproken over het wel of niet winnen van het omstreden schaliegas in NL. De voorstanders zien vooral economische kansen, bv minder afhankelijk zijn van Russisch gas, terwijl de tegenstanders bang zijn voor milieuschade, bodemverzakkingen met aardbevingsrisico’s, giflekkage’s en dergelijke.
In de Klankbordgroep die de onderzoekingen op dit gebied in NL evalueert, is door verschillende leden veel critiek op het – naar hun mening – te haastig en beperkt onderzoek in deze.
Mijn mening over wel of geen schaliegas in NL kunt u hieronder lezen:

O NEDERLAND LET OP UW SAECK
Hoe zit het met het gebruiken van het gezond verstand in Nederland?

Steeds meer mensen beginnen te beseffen dat alles opofferen aan ECONOMIE, uiteindelijk niet die welvaart en dat welzijn brengen waarop gehoopt en gerekend wordt. Dat is duidelijk te zien bij jonge mensen die hele andere keuzes aan het maken zijn dan de vorige generaties. Op dit moment is aan de orde, het wel of niet winnen van schaliegas, dat ons in de greep heeft. Maatregelen worden meestal pas na rampen genomen … als het te laat is.

Komende uit een groot gezin, met intelligente en liefhebbende ouders, leerden wij als kinderen vooral om het gezonde verstand goed te gebruiken. De laatste tijd krijg ik steeds meer zin om onze volksvertegenwoordigers ook hiertoe op te roepen in verband met het winnen van schaliegas in Nederland. Mijn gezonde verstand vraagt zich af hoe het mogelijk is dat in een laaggelegen klein overbevolkt land, waar al grote problemen zijn ontstaan door bodemdaling, onder andere ten gevolge van de huidige gaswinning, er nu toch weer gedacht wordt aan andere (omstreden) vormen van gaswinning. Alsof we nog niet genoeg problemen hebben.

Ik zet even op een rij: Nederland behoort tot de laagst gelegen landen ter wereld. De polders ten zuiden van Amsterdam liggen maar liefst 2 meter onder zeeniveau. In het al zo laag gelegen Nederland is sprake van bodemdaling, verstedelijking en te lage dijken, die nog gevaarlijker zijn dan de zo gevreesde zeespiegelstijging, zegt Emeritus hoogleraar Bart Schultz van Land en Water. Elk jaar dalen we als land millimeters, en in de veengebieden is dat 1 cm per jaar door oxidatie en grondwateronttrekking. Nederland het dichtstbevolkte land van de Europese Unie, telde volgens de VN in 2011 : 16.6 miljoen inwoners. Op elke vierkante kilometer woonden er toen gemiddeld 475 mensen. In ‘s-Gravenhage was dat bijna 6000 mensen op 1 km². Wie gaat zo een kwetsbaar land blootstellen aan nog meer kansen op bodemverzakkingen, aardbevingen en ander onheil wat met het winnen van schaliegas te verwachten valt? Als er geen andere mogelijkheden waren zou het kunnen betekenen dat je als land moet kiezen tussen twee kwaden, maar dat is hier niet het geval, de inwoners van Nederland schreeuwen al jaren om duurzame en milieuvriendelijke energie. Er zijn buiten Wind- en Zonne-energie nog zoveel meer mogelijkheden.

Wie een ander beetneemt moet zich schamen, wie zich twee keer laat beetnemen moet zichzelf schamen en bij zichzelf te rade gaan. Daarom roep ik bij deze: Nederland gebruik je gezonde verstand! Wees voorzichtig en zorgvuldig, want dit land is niet geschikt voor schaliegas-winning.

Diny Siebers

Dit bericht werd geplaatst in diny siebers en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s