De schaliegas-commotie

Nederland: “Bezint eer ge begint”
Deze oude spreuk kwam in me op toen ik dinsdagavond – 23 juni 2013 – bij het programma “Altijd wat” van de NCRV de gevolgen zag van de proefboringen naar schaliegas in Polen. Volgens dit programma heeft Polen de grootste schaliegas reserves (voor 100 tot 200 jaar) waardoor zij verwachten dat zij, voor hun eigen energievoorziening, niet langer afhankelijk van Rusland zijn. Veel mensen in Polen zijn blij met de mogelijkheden van de nieuwe energie, maar bij het deel van de bevolking die al met de proefboringen te maken kreeg zijn de meningen anders. Zo zijn bijvoorbeeld boeren daar in eerste instantie lekker gemaakt door een borend gasbedrijf dat hen vertelde dat zij zo rijk als oliesjeiks konden worden als er in hun grond geboord mocht worden, maar juist daar in die streek zijn door boringen vooral schades ontstaan, en zij blijven daarmee zitten.

De zoektocht naar schaliegas in Polen verloopt dan ook moeizaam. Verschillende boorplekken zijn alweer verlaten door de naar gas borende bedrijven. Zo gaan bedrijven als Exon – Mobil, Talisman – Energie en Martin – Oil daar weer vertrekken omdat er niet genoeg gemakkelijk winbaar gas in de bodem is om omhoog te halen, zoals in de Verenigde Staten. Het gas zit veel te diep. De bewoners blijven achter met scheuren in, en schades aan hun gebouwen, zoals schuren en kerken, die ontstaan zijn door seismische onderzoeken ten behoeve van de mogelijkheid tot gaswinning, die met nogal veel geweld gepaard schijnen te gaan. Nogmaals Nederland: ” Bezint eer ge begint!”

Klik op onderstaande link en u kunt reacties lezen op deze uitzending van het Nederlandse onderzoeksbureau TNO en van de topman van het Poolse Staatsgasbedrijf. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1352721

Diny Siebers

Dit bericht werd geplaatst in diny siebers en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s