Duurzaamheidspluim 2013

Over de duurzame verbouwing van “De Wende” in Overasselt

2013-11-04 de Wende IMG_7568 V1

Onlangs brachten we als vertegenwoordigers van het Duurzaamheidsplatform een bezoek aan “De Wende” in Overasselt.
Wietske Jetten en Jan van der Leij zijn de initiatiefnemers van de Wende, een vernieuwend zorgproject voor kleinschalig, zeer persoonlijke zorg aan een groepje van 6 bewoners met dementie in een verbouwde 100 jaar oude boerderij in Overasselt. U heeft hierover wellicht reeds gelezen in de plaatselijke pers.
Wietske en Jan hebben met grote zorg gekozen voor een duurzame verbouwing.
We troffen het want Daan Bruggink, de architect van de ecologische vernieuwbouw was aanwezig en kon ons laten zien en vertellen over de toepassingen van zijn visie op duurzaam (ver)bouwen.

2013-11-04  de Wende IMG_7568

De overgang van buiten naar binnen, van exterieur van de oorspronkelijke boerderij , naar het interieur van de Wende voelt als een zeer bijzondere ervaring , groots, warm en voor mijn gevoel onvoorstelbaar knap en mooi gedaan. Binnen ziet alles er prachtig licht en ruim uit. Wel is hier en daar een typisch accent van de voormalig hofstede teruggebracht zoals op een door de architect deskundig bedachte plek een aantal recent gemaakte houten balken van een zeer oude eikenboom. In het woongedeelte zijn een paar oude glazen boerderij raampjes, met witgeschilderd randen teruggeplaatst , soms op de oude plek, soms op een andere goed uitgedachte plaats.
In de gang zien we een prachtige houten trap.

Er is bij de verbouwing gewerkt met natuurlijke materialen en met bio-based materialen, wat betekent materiaal op biologische i.p.v. fossiele basis. De nieuwbouw is uitgevoerd in z.g.n. damp-open geprefabriceerde houtskelet bouw, geïsoleerd met houtvezel en vlas. Ook het bestaande metselwerk is voorzien van houtvezelisolatie. Er zijn uiteraard natuurlijke verfsoorten gebruikt en biologische ‘gips’ platen z.g.n. formacel platen .

Het binnenklimaat is bijzonder aangenaam door damp-open wanden d.w.z. muren die vocht opnemen en ook weer uitwasemen voorzien van muurverwarming. Door alle muren loopt een ingenieus systeem van waterslangen, verwarmd door een enorme verwarmingsketel waaraan de slangen zijn gekoppeld. Zonnecollectoren op het dak verwarmen middels een zonneboiler het water dat door de muren loopt. In de machinekamer staat elektronische apparatuur om het systeem te bedienen met een mogelijkheid om ieder ruimte een eigen gewenste temperatuur te geven.

Aan de achter en zijkant is een heel grote serre aangebouwd met veel glas en aan de buitenkant afgewerkt met cederhout en eveneens een met hout afgewerkte liftkoker.

De bijgaande foto’s geven een beeld hoe de combinatie van oud en nieuw is uitgevoerd.
Meer informatie over ecologisch bouwen op http://www.orga-arcitect.nl

Over het wonen in de Wende geven Wietske Jetten en Jan van der Leij u graag alle gewenste informatie.
Contact en informatie adressen:
http://www.dewendeoverasselt.nl
– E: contact@dewendeoverasselt.nl
– Wietske Jetten 0645440677
– Jan van der Leij 0627000094

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s