Inwoners Gemeente Heumen zoeken de zon op!

>zonnepanelen1
“Pas toen ik het zag ging ik overstag en dacht … als het bij de buren kan, kan het bij mij ook.”Dit zegt Marijke Berens die, samen met partner Evert van nieuw Amerongen, een half jaar geleden geïnspireerd werd door hun naaste buren Henk Pols en Ria Brookhuis om, net als zij, onder hun gezamenlijke woonhuis zonnepanelen te installeren. Inmiddels hebben de beide buren naar volle tevredenheid zonnepanelen aangeschaft en willen niet anders meer. Zij kwamen tot dit besluit doordat het milieubesef steeds groter werd en het belang van groene stroom en duurzaamheid daarin steeds meer plaats kreeg. “Daarnaast is er momenteel ook een financiële prikkel om deze stap te zetten” zegt Henk Pols, “zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds goedkoper geworden en de overheid geeft momenteel een mooie subsidie. Voor wie het kán betalen is er nu een mooie kans om voor zichzelf en voor de toekomst een financieel aantrekkelijke en schone energievoorziening te realiseren en dat is mooi meegenomen. Momenteel is dat een betere investering dan je geld sparen, want door geldontwaarding en lage rente, verlies je nu eerder met sparen dan dat je spaart. Daarbij komt dat de waarde van het huis stijgt door zonnepanelen op het dak, want die neem je niet mee als je gaat verhuizen.”
zonnepanelen2

Op de vraag hoe buren, vrienden, kennissen en familie reageren op de totaal zestien zonnepanelen op hun woningen, is het antwoord duidelijk. De grote meerderheid – 80 tot 85 procent – reageert positief en vindt het niet ‘dom of lelijk’. Sommigen spreken hun waardering uit voor deze moedige stap ‘in groene richting’ maar een enkeling zegt meteen duidelijk en eerlijk dat hij het lelijk vindt en dit zelf nooit zou doen. Beide buren zijn enthousiast over de stap die zij gezet hebben en raden iedereen aan om te volgen.
zonnepanelen3
Zij zeggen zich steeds meer bewust te zijn geworden van hun eigen stroomverbruik sinds zij zonnepanelen op het dak en een ‘slimme energiemeter’ hebben.
In Maldensveld liggen er inmiddels tien woningen met zonnepanelen bij elkaar, gezien vanaf het midden als we de tuinen van deze buren in het midden van een cirkel plaatsen, binnen een straal van een paar honderd meter! Wat een verschil met een paar jaar geleden toen je nog maar sporadisch hier en daar een paar zonnepanelen ergens zag liggen. Hoe het getalsmatig verder in de gemeente gesteld is met aangeschafte zonnepanelen, blijkt bij navraag dat niemand daar een duidelijk beeld van heeft. Wel wordt duidelijk dat vorig jaar twaalf zonnepanelen zijn geplaatst door de gemeente op het dak van het gemeentehuis in Malden en dat er in Overasselt inmiddels niet alleen een hele grote schuur bedekt met zonnepanelen is belegd, maar dat er bijvoorbeeld ook een groep inwoners al een poos actief bezig is om gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen.
Met zonnepanelen op het dak en een zonnecollector om heet water te maken, kunnen mensen flink op hun maandelijkse energierekening besparen. Vooral als je een collector uit de nieuwste soort ‘ultrahoog vacuüm zonnecollectoren’ neemt, die twee a drie keer beter presteert dan als je er een hebt uit de huidige generatie zonnecollectoren.
De gemeente Heumen geeft zelf geen subsidie voor zonnepanelen (dat doet het Rijk) maar zij heeft wel een zogenaamd ‘Raam-contract’ met de regio Nijmegen gesloten, om alle mensen financieel te ondersteunen die hun woning beter willen isoleren. Dit is een provinciale subsidie, die via de verschillende gemeenten binnen het Raam-contract afgehandeld wordt. De gemeenten faciliteren dit voor de provincie. De laatste jaren verschijnen er steeds meer energiecollectieven in Nederland waarbij mensen zich kunnen aansluiten om samen goedkoop zonnepanelen aan te schaffen. Voor wie er over denkt om zonnepanelen aan te schaffen en er vragen over heeft, kan informatie vragen bij het Duurzaamheidsplatform in de gemeente Heumen.

vlinder15

Het Duurzaamheidsplatform laat zich al vele jaren elke week even ‘zien’ via een foto van een vlinder, waaronder een korte tekst over duurzaamheid, linksboven op de voorpagina van het weekblad Regiodiek. Daarnaast beheert het platform al vele jaren een website waarop u de doelstelling van het platform en de verschillende acties kunt lezen. Vorig jaar is er door het platform een blog actief gemaakt, waarop deelnemers van het platform kunnen schrijven over hun meningen, ervaringen, bevindingen, actualiteiten en ontwikkelingen op het gebied van Duurzaamheid. Het platform kan dat ook doen namens, voor, of samen met inwoners van de gemeente Heumen die iets op het gebied van duurzaamheid – in hun buurt bijvoorbeeld – willen gaan ondernemen, of als zij iets hebben ervaren, op duurzaam gebied, wat zij met anderen willen delen.
Duurzaamheid is al actueel in ons leven en zal de komende jaren steeds actueler worden. Dit is een van de redenen waarom in de gemeente Heumen het Duurzaamheidsplatform een oproep doet aan iedereen die dat wil (en van alle leeftijden!) om zich bij ons aan te sluiten. Iedereen die daar zin in heeft en die in dit onderwerp geïnteresseerd is en samen met anderen wil mee denken over mogelijkheden tot het realiseren van steeds méér duurzaamheid in onze eigen mooie gemeente, is van harte welkom.

Diny Siebers
fotograaf: Sandra Janssen van Houtert

Dit bericht werd geplaatst in diny siebers en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie